· 

Eerlijk geproduceerd en goedkoop, kan dat?

Het is belangrijk dat je niet te veel betaalt voor een product. Maar het is ook belangrijk dat het product eerlijk is gemaakt. Letten we goed genoeg op wat we kopen en is het wel eerlijk gemaakt? Hoe kunnen we zien of het eerlijk is gemaakt?

 

Veel spullen zijn heel goedkoop geproduceerd in een land waar de lonen heel laag zitten, ook wel laaglonen landen genoemd. Hier vestigen bedrijven zich maar al te graag. Voorbeelden van deze landen zijn: Bangladesh, China en Singapore. Als je op het label van een kledingstuk ziet dat het in zo een land is gemaakt kun je in de meeste gevallen al concluderen dat de arbeiders die het kledingstuk gemaakt hebben te weinig uitbetaald krijgen, dit is dan ook vaak het geval. Hier kun je uiteraard iets aan doen, het begint bij jezelf. Meestal kun je de spullen die eerlijk gemaakt zijn wel  herkennen, bijvoorbeeld aan een icoontje met een duimpje of het fair trade logo. Staat erin of erop dat  het product bijvoorbeeld in Nederland is gemaakt, dan kun je er ook van uitgaan dat het product eerlijk gemaakt is. Let dus goed op deze factoren voor je iets koopt. Je zou misschien denken dat goedkope kleding vaker oneerlijk geproduceerd is, maar laat je niet voor de gek houden, hele dure producten kunnen net zo goed oneerlijk zijn geproduceerd.

 

 

 

Is er een fair trade logo of een ander icoontje waaraan je kunt zien dat het eerlijk geproduceerd is dan kun je het dus gerust kopen, ook producten die gemaakt zijn in rijkere en ontwikkeldere landen kun je gerust kopen. Staat er dat een product in een arm land is gemaakt, denk dan nog even twee keer na voordat je het koopt.

 

Misschien ook interessant:

 

Wat is ''goedkoop''?

 

Dit zijn de 22 goedkoopste winkels van Nederland!

 

Goedkoop winkelen, ja of nee?

Reactie schrijven

Commentaren: 0