Makkelijk geld besparen: verkooptrucs, trap er niet in!

Verkooptrucs, trap er niet in!

 

Onnodig spullen kopen

Je gaat winkelen, je komt weer thuis en beseft dan pas dat je eigenlijk allemaal spullen hebt gekocht die je helemaal niet nodig hebt, dat is niet erg handig voor je portemonnee, helemaal niet zelfs. Maar hoe komt het dat je eventueel zonder dat je het door hebt zoveel spullen hebt gekocht die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt?

 

Verkooptrucs

Verkopers en winkeliers zijn slim en sluw. Ze willen je zoveel mogelijk spullen laten kopen, het liefst koop je de hele winkel leeg, dat is beter voor hun winkel en dus ook voor hun eigen portemonnee. Om ervoor te zorgen dat jij zoveel mogelijk spullen koopt en het liefst de duurste spullen, gebruiken ze marketing en verkooptrucs. Deze trucs spelen vaak onbewust in op ons brein waardoor we helemaal niet door hebben dat de verkoper of winkelier ze gebruikt.

 

 

 

       Prijzen niet afronden

·       De waarschijnlijk meest voorkomende verkooptruc is het niet afronden van prijzen, in plaats van 1 euro neer te zetten, staat er vaak 0,99 of 0,95, zo lijkt de prijs een stuk goedkoper maar eigenlijk betaal je maar 5 cent minder of je betaalt zelfs precies dezelfde prijs.

 

Persoonlijke mening / ervaring

·       Sommige verkopers geven hun persoonlijke mening of ervaring over een product. Ze zeggen dan bijvoorbeeld:  ’Ik vind deze toch veruit het beste.’’  Of: ‘’Deze staat je echt heel goed,’’ om je zeker te laten voelen met het product en het je dus te laten kopen. Of de verkoper zegt: ‘’Ik heb hem zelf ook en vind het een heel fijn ding.’’ Hierdoor vertrouw je er sneller op dat het product een goed product is, want ja, anders zou de verkoper het natuurlijk niet thuis hebben staan!

 

Kan ik u ergens mee helpen?

·       Je zal het vast wel meerdere malen meegemaakt hebben. Je loopt een winkel binnen en meteen komt er een medewerker naar je toe die je vriendelijk vraagt of hij je ergens mee kan helpen. Met andere woorden, hij vraagt je of hij je iets mag aansmeren. Als je dit niet wilt laten gebeuren is het handig om te antwoorden met: ‘’Nee, ik kijk alleen even rond.’’

 

Verwijzen naar de eerdere prijs

·       Je ziet het ook vaak staan op bordjes met een prijs erop. Een doorgestreepte prijs en daarnaast of daaronder de prijs die het product nu heeft. Dit zorgt ervoor dat je denk dat je een goede deal te pakken hebt omdat het veel goedkoper is dan normaal of veel goedkoper dan eerder. Helaas is dit vaak niet zo en was het product altijd al diezelfde prijs. Ook kan een verkoper je wijs maken dat je hetzelfde product nergens anders zó goedkoop kunt vinden  of zó goed, dat moet je dan maar van ze aannemen, of toch niet?

 

Verkooptrucs ontwijken

 

Om jezelf minder gevoelig te maken voor dit soort verkooptrucs, zijn er een aantal tips:

 

·       Blijf zo min mogelijk uit de buurt van verkopers.

·       Bekijk en vergelijk het product en de prijs goed.

·       Vraag jezelf constant: ‘’Heb ik dit wel echt nodig?’’

 

Mochten deze tips je nou toch nier geholpen hebben, dan is nog een troost. Hoe meer spullen je koopt, hoe beter het is voor de economie!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0